Первый онлайн-журнал Запорожья

Науковці посмакували пивом віком 5000 років

Науковці посмакували пивом віком 5000 років

Алкогольний напій придатний до вживання

Науковці Єврейського університету в Єрусалимі (Ізраїль) зуміли відтворити стародавнє пиво. Для цього виростили колонії дріжджів, які утворилися та осіли в нанопорах розкопаної в Єгипті кераміки. Вік дріжджів становить близько 5 тисяч років, повідомляє EurekAlert.

«У стародавні часи пиво було важливим елементом щоденного раціону громадян. Також воно мало велике значення для релігійних культів, йому приписували цілющі властивості», – стверджують вчені.

Науковці відділили спори дріжджів від кераміки та сміття. Для цього до дослідження запросили кухарів з різних частин світу.

Сама кераміка була знайдена під час розкопок. Час її виготовлення та експлуатації датується правлінням єгипетського фараона Нармера (приблизно 3000 до н.е.), арамейського короля Хазаїла (800 р. до н.е.) та пророка Неємії (400 р. до н.е.).

Науковці вивчили та дослідили повний геном кожного зразка дріжджів. З нього виростили нові колонії. Виявилося, що стародавні дріжджі схожі за структурою та властивостями до сучасних, які використовуються в традиційних африканських пивоварнях. Із вирощених інгредієнтів за стародавніми рецептами зварили пиво. Його продегустували, відзвітувавши, що воно готове до вживання.

«Це дослідження є надзвичайно важливим для експериментальної археології. Воно пропонує нові інструменти для вивчення стародавніх методів і дозволяє в прямому сенсі скуштувати смаки минулого. Тепер ми знаємо, як смакує стародавнє філістимське та єгипетське пиво», – заявив співавтор дослідження, професор Ронен Хазан з Єврейського університету.

Первый онлайн-журнал Запорожья

Нет комментариев, будь первым:
Добавить комментарий

Добавить комментарий

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: